Wat is een oorzakenanalyse?

Wat is een oorzakenanalyse door Tony de Bree

Wat is een oorzakenanalyse?

Goedemorgen,

Veel ondernemers zijn in grote financiele problemen. Om te weten of en wat je daar aan kunt doen, moet je snel een oorzakenanalyse maken en een goed plan maken. In dit blog wordt uitgelegd wat een oorzakenanalyse is.

Wat is een oorzakenanalyse?

Bij een oorzakenanalyse onderzoek je van buiten naar binnen met behulp van b.v. het Starter Model Canvas©, het Startup Model Canvas©, het Mkb Model Canvas© of het Corporate Model Canvas© wat de oorzaken zijn van de problemen die je onderneming ondervindt. Dat kunnen externe oorzaken zijn, interne oorzaken binnen je onderneming of een combinatie daarvan.

Als je een goede oorzakenanalyse doet, weet je wat er concreet gedaan moet worden. Wat jij zelf kunt doen en wat niet.

Op basis van die snelle oorzakenanalyse zijn er drie mogelijkheden:

– Je kunt volstaan met een aantal kleine aanpassingen in je organisatie en je business model inclusief je bootom-line en je kunt eendoorstart maken met b.v. een virtuele eenmanszaak en met digitale producten en digitale diensten.

– Je moet structureel ingrijpen en je hele organisatieontwerp inclusief je business model snel helemaal aanpassen met een overlevingsplan.

– Overleven is niet meer mogelijk. Je moet stoppen en afwikkelen.

Meer: Wat is de online shakeout?, Wat is een overlevingsplan? & Wat is fast learning?

Op basis van het resultaat van de oorzakenanalyse, stel je als dat nog kan bv een overlevingsplan op. Als dat niet meer haalbaar is, moet je een plan maken om snel te kunnen stoppen. Of en hoe dat kan en wat de gevolgen zijn hangt o.a. af van de rechtsvorm die je gekozen hebt.

Maak een afspraak?

Als je snel een oorzakenanalyse wilt maken, aarzel dan niet en maak een afspraak door me via dit formulier een e-mail te sturen of stuur me een bericht via mijn linkedin-profiel voor een snelle afspraak.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s. Laten we contact maken op LinkedIn, volg me op Instagram en op Twitter: @ikstartonline, @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Van: Tony de Bree

KOOP: 'Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst': Ebook Bol, Luisterboek Bol (2.0), Ebook op MB, Luisterboek MB.nl (2.0)Boek MB.nl

error: Content is protected !!