RE: AI-boeken Op Bol.com? ‘Slappe Thee En Flutboeken’, Zegt Auteursbond

AI-boeken Op Bol.com? ‘Slappe Thee En Flutboeken’, Zegt Auteursbond

De BNR-onderzoeksredactie ontdekte dat er op Bol.com honderden boeken te koop zijn die zijn geschreven door zelfverklaarde auteurs met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Auke de Haan, een van deze AI-auteurs, beweert dat dit de kwaliteit van de boeken ten goede komt. De auteursbond daarentegen spreekt van ‘flutboeken en semi-producten’.

Op Bol.com zijn ongeveer 300 ‘AI-boeken’ te koop die zijn geschreven door Auke de Haan, variërend van een gids om Fries te leren tot Friese verhalen vertaald naar het Fins. De Haan verdedigt zijn werk door te zeggen dat het niet zo is dat je ‘s avonds een opdracht geeft en ‘s ochtends je boek hebt. Hij legt uit dat het een proces is waarbij pagina voor pagina wordt gewerkt met gerichte vragen en opdrachten aan ChatGPT.

Meer: Wat is AI-ondersteund scrhijven? Wat is AI-ondersteund publiceren?

De Haan beschrijft het als een samenwerkingsvorm waarbij het werk 50/50 wordt verdeeld tussen hem en de computer. Hij beweert dat AI de kwaliteit ten goede komt, omdat het sneller en beter is en mensen op zoek zijn naar goede informatie. Echter, de auteursbond is van mening dat het gebruik van AI vermeld moet worden en dat de kwaliteit van de AI-boeken te wensen overlaat.

Volgens de voorzitter van de auteursbond, Miro Lucassen, zijn de AI-boeken geen creatief bezielde boeken zoals echte schrijvers die maken. Hij noemt ze ‘slappe thee’ en ‘flutboeken’ waar lezers niets aan hebben. Lucassen vindt het jammer dat lezers ‘moeten waden door dit soort semi-producten’ en geconfronteerd worden met ‘minderwaardige producten’. Hij noemt het verkopen van deze boeken door Bol.com ‘een zakelijke afweging van het bedrijf’, maar waarschuwt dat er een risico aan verbonden is.

Ik ben het maar gedeeltelijk eens met Miro Lucasssen. Als het gaat om boeken de voor 100% door Ai zijn gegenereerd is dat inderdaad zo. Maar daarnaast kunnen verschillende Coud-based AI-tools je helpen bij het uitvoeren van een aantal taken in de veerschillende fasen van het schrijven van verschillende soorten boeken: het zogenaamde AI-ondersteund schrijven.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Van: Tony de Bree

KOOP: 'Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst': Ebook Bol, Luisterboek Bol (2.0), Ebook op MB, Luisterboek MB.nl (2.0)Boek MB.nl

error: Content is protected !!