Wat is een online overlevingsplan?

Wat is een online overlevingsplan door Tony de Bree - kl2

View Post

Wat is een online overlevingsplan?

Veel zelfstandige ondernemers waaronder lokale ondernemers, zzp’ers, startups en scale-ups, zitten in grote financiele problemen door Corona. In plaats van een ‘groeiplan’ zouden ze een online overlevingsplan moeten maken. Wat is dat, een online overlevingsplan? 

“Een online overlevingsplan is een plan van aanpak dat erop gericht is om je in problemen verkerende onderneming online te laten starten, (gedeeltelijk) te laten voortbestaan, te continueren of te stoppen.”

Uit je omgevingsanalyse en de probleemanalyse kan blijken dat je bestaande onderneming als geheel niet meer levensvatbaar is of dat je bedrijf een aantal verliesgevende onderdelen moet afsplitsen of failliet moet laten gaan, afhankelijk van de omvang en de structuur van je bedrijf. 

Stoppen is een laatste optie die je in je plan kunt uitwerken. Je overlevingsplan voorziet dan in een aanpak waarin je als dat nog mogelijk is een ‘zachte landing’ maakt en tot een gestructureerde exit kunt komen, liefst zonder faillissement.  

Lees ook: Wat is de online kluseconomie?Wat is een levensvatbaar bedrijf? & Hoe financier je een online bedrijf?

In de praktijk blijkt dat er in veel gevallen snel een goed online overlevingsplan inclusief een goede digitale businessstrategie is te maken voor jou als zzp’er en andere zelfstandige ondernemers inclusief startups, scaleups en MKB-bedrijven. Door:

 1. snel de externe omgeving en de belangrijkste trends te analyseren.
 2. snel niet-noodzakelijke kosten te schrappen.
 3. je bestaande organisatie, business model & verdienmodel aan te passen.
 4. slim te automatiseren.
 5. zaken uit te besteden (outsourcing). 
 6. slim online in te kopen.
 7. digitale producten waaronder on-demand e-books te gaan maken & verkopen.
 8. digitale/online diensten te gaan aanbieden.

en vooral met:

Conclusie.

Jouw eigen online overlevingsplan kan dus gebaseerd zijn op verschillende opties, welke één gemeenschappelijke doelstelling dienen: het doen overleven van je onderneming of een deel daarvan door je virtueel te organiseren, en online geld te gaan verdienen en kosten te gaan besparen.

Het is verstandig om daarbij verschillende scenario’s te hanteren, afhankelijk van een aantal duidelijke veronderstellingen. Voorbeelden zijn: 

 1. Er komt een volgende Coronagolf met een nieuwe variant. 
 2. Er komt een nieuwe gedeeltelijke lockdown. 
 3. Er komt geen nieuwe (gedeeltelijke) lockdown.
 4. De oorlog in Ukraine gaat lang duren. 
 5. Rusland sluit alle gastleveringen aan het Westen af.  

Wilt je meer informatie over hoe jij snel een online overlevingsplan voor je onderneming moet opstellen? Neem dan voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie contact met me op.

Vanzelfsprekend wordt alle informatie vertrouwelijk behandeld.

Nog een prettige dag…..en blijf positief.

Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Van: Tony de Bree

KOOP: 'Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst': Ebook Bol, Luisterboek Bol (2.0), Ebook op MB, Luisterboek MB.nl (2.0)Boek MB.nl

error: Content is protected !!