Corona-app: Minister Hugo de Jonge selecteert high-tech startups volgens het ‘oude normaal’

Maandagochtend stonden de kranten vol met kritiek op het selectieproces van het Ministerie van Volksgezondheid en Minister Hugo de Jonge voor een Corona-app. De NRC kopte ‘Ministerie kleunt mis met appathon. En binnen in de krant ‘Negentig seconden voor een pitch’.

Eerlijk gezegd moest ik ontzettend hard lachen. Want hiermee kregen Accenture en andere grote aanbieders etc gewoon een koekje van eigen deeg. Waarom? Wel hierom:

  • Accenture en andere Corporates organiseren al jarenlang ‘elevator pitch wedstrijden’ om ideeen, startups en scaleups te selecteren. Nu merkt men zelf wat voor flauwekul dat is.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het gebruikelijke selectieproces gevolgd wat ‘moet’ volgens Lean startup en de grote startup accelerators in de Nederlandse ‘startup industrie’ en élevator pitch’ industrie.
  • Zoals je leert in alle populaire boeken over startup selecteren in de Nederlandse op subsidies gebaseerde ‘startup industrie’ en ‘de elevator pitch’ industrie, heeft het Ministerie ook hier weer allemaal IT ‘ experts’ uitgenodigd om te laten selecteren, maar zoals gebruikelijk is bij veel high-tech startup selectieprocessen door non-professionals: de klanten, in dit geval de burgers van Nederland, niet.

De 1e centrale vraag had moeten zijn:

Hoe zorgen we ervoor dat 60% van de burgers van Nederland deze app gaat downloaden en gebruiken?

en de 2e vraag had moeten zijn:

Welke mensen betrekken we bij het selectieproces vanaf het begin tot het einde om de slaagkans te vergroten? 

Hoe ging het nu? ‘Tientallen ambtenaren, ontwikkelaars en experts waren druk in de weer en trokken van zaal tot zaal. Er waren drie soorten experts ‘veiligheid’, ‘privavcy’ en ‘doelmatigheid’……

I rest my case.

Conclusie. 

Het Ministerie van Volksgezondheid en de minister heeft dus niets anders gedaan dan de startup selectie procedure volgen zoals alle Overheidsinstellingen centraal en decentraal die toepassen en corporates zoals Accenture dat ook op basis van o.a. Lean Startup doen en zoals we aan alle Hogescholen aan studenten ‘entrepreneurship’ nog steeds leren.

Op basis van ‘elevator pitches’ en op basis van eigen voorkeuren van ‘experts’ zonder de eindgebruiker c.q. de klanten erbij te betrekken, gewoon volgens het ‘oude normaal’.

Terwijl er in de professionele hoek van investeerders niet of nauwelijks aandacht wordt geschonken aan elevator pitches, ideeen en passie maar aan de persoon van de ondernemer en 6 andere vragen (zie ‘Kan het vliegen?).

En zoals een succesvolle ondernemer uit ‘De scale-up blueprint’ zei die ook geen extener financiering nodig heeft gehad ‘als je wilt pitchen moet je naar de toneelschool’.

‘Als je wilt pitchen, moet je naar de toneelschool’.

Dus stop met die ‘elevator pitch hype’ en introduceer het ‘nieuwe normaal’ voor het professsioneel selecteren in kansrijke startups door goed opgeleide mensen bij Overheid en stop met het investeren van Belastinggeld in kansloze startups en scale-ups die vervolgens weer ‘gered’ moeten worden.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

p.s.
Let’s connect op LinkedIn of volg me op Twitter hier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Van: Tony de Bree

KOOP: 'Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst': Ebook Bol, Luisterboek Bol (2.0), Ebook op MB, Luisterboek MB.nl (2.0)Boek MB.nl

error: Content is protected !!