Goede morgen,
Erik Stam, decaan & professor aan de Utrecht University School of Economics, schreef op 28 april een opiniestuk in het Financieele Dagblad onder de titel
‘Waarom heeft niemand een spaarpotje voor zware tijden?’.
Hij stelt vervolgens:
‘Als iedereen aan financiële weerbaarheid had gedaan, hadden we nu geen honderdduizenden aanvragen voor de NOW- en de Tozo-regeling’.
Ik moest even slikken en toen toch weer ontzettend hard lachen. Waarom? Omdat het antwoord op die vraag door Erik zelf gegeven had kunnen worden:
‘Omdat ik uit eigen ervaring weet dat jullie bij ‘Entrepreneurship’ op Universiteiten, Hogescholen en Business Schools dat nooit aan al die studenten en starters, startups & scale-ups leren, Erik!’
Jullie maken gewoon integraal onderdeel uit van de ‘Groeien moet’ en ‘schulden economie’ industrie en leren studenten bij Entrepreneurial Finance dat ze vooral extern moeten financieren: subsidies moeten aanvragen, geld bij banken moeten lenen en investeerders binnen moeten halen. Kortom:
‘Op de pof leven!’
Bovendien klopt je constatering feitelijk ook al niet: veel zelfstandige ondernemers die ik ken hebben wel een spaarpotje voor zware tijden zoals ik zelf. En bovendien zijn er meer dan 2.000.000 ondernemingen in Nederland waarvan verreweg de meeste zzp’ers (fulltime en in deeltijd) en MKB zijn. En de meeste daarvan hebben (nog) niet om hulp gevraagd. En veel van die bedrijven kunnen blijkt in de praktijk helemaal geen steun krijgen.
En trouwens:
Heb je die vraag ook aan de KLM gesteld? En aan Booking.com?
En jijzelf Erik? Als jij morgen je vaste duurbetaalde baan als professor verliest, hoe lang kan jij het dan uithouden? ? Hoe is jouw ‘financiele weerbaarheid’?
Erik, ik hoop van harte dat je nooit in de acute financiele problemen komt zoals veel ondernemers op dit moment door de Corona-crisis. maar ik zou zeggen: kijk eens wat je zelf doet en leert aan jouw studenten.
Nog en prettige dag!
Tony de Bree
Linkedin: hier en Skype: tony.de.bree.