Wie heeft de auteursrechten van met AI gegenereerde content in Nederland?

Wie heeft de auteursrechten van met AI gegenereerde content in Nederland door Tony de Bree - www.ikgaonlinestarten.nl

Wie heeft de auteursrechten van met AI gegenereerde content in Nederland?

Goedemorgen, een van de meest gestelde vragen op dit moment is wie de auteursrechten heeft van met AI gegeneerde content in Nederland. Bij wie de auteursrechten op met AI gegenereerde content in Nederland ligt met bv ChatGPT, Dall-E of Midjourney is nog niet in alle gevallen duidelijk. Of eigenlijk niet.

Persoonlijke-ontwikkeling-in-crisistijd-Zo-maak-je-snel-een-relevant-ontwikkelingsplan-door-Tony-de-Bree-def

Persoonlijke ontwikkeling in crisistijd

Zo maak je snel een relevant persoonlijk ontwikkelingsplan

$8.99

De wet stelt dat een werk auteursrechtelijk beschermd is als het een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft en het “persoonlijk stempel” van de maker draagt. Dit impliceert menselijk auteurschap.

In een aantal gevallen is het duidelijker dat AI-gegenereerde content auteursrechtelijk mogelijk beschermd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als AI-software wordt gebruikt om een nieuw werk te creëren dat een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct. Denk hierbij aan AI-software die een nieuw schilderij creëert op basis van een bestaande kunststijl, of een AI-software die een nieuw verhaal schrijft op basis van een bestaande plotlijn.

MeerChatGPT en de arbeidsmarktOn-Demand AI Learning & Development, In-Company AI Learning & Development

In andere gevallen is het nog minder duidelijk of AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de AI-software wordt gebruikt om een werk te genereren dat bestaat uit bestaande elementen, zoals tekst of afbeeldingen die je met Dall-E, Midjourney of Stable Diffusion bv hebt gemaakt. In deze gevallen is het belangrijk om te kijken naar de mate waarin je welke AI-software gebruikt hebt om te komen tot het eindproduct. Altijd nakijken dus.

In Nederland is er nog geen rechtspraak geweest over de auteursrechten op AI-gegenereerde content. De Europese Commissie is wel bezig met wetgeving in een poging om deze kwestie te regelen. In een voorstel van de commissie wordt gesteld dat AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd kan zijn als de AI-software wordt gebruikt om een nieuw werk te creëren dat een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct. Ook die beschrijving is in de praktijk niet echt bruikbaar.

Totdat er nieuwe wetgeving in Nederland is, is het raadzaam om bij twijfel over de auteursrechten op AI-gegenereerde content contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist als je die kunt vinden.

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8.99

Hier is een aantal tips voor het bepalen of AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd is:

  • 1. Bepaal of het werk een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft. Dit betekent dat het werk niet slechts een kopie of samenstelling is van bestaande werken.
  • 2. Bepaal of het werk het “persoonlijk stempel” van de maker draagt. Dit betekent dat het werk een uitdrukking is van de creativiteit of persoonlijkheid van de maker.
  • 3. Bepaal of de AI-software een significante bijdrage heeft geleverd aan de creativiteit van het eindproduct. Dit betekent dat de AI-software meer heeft gedaan dan alleen bestaande elementen combineren.

Als je een van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, is het waarschijnlijker dat de AI-gegenereerde content mogelijk auteursrechtelijk beschermd is.

Neem nu contact op voor jouw persoonlijk AI right-skilling plan

Wil jij snel jouw persoonlijke AI right-skilling plan opstellen e uitvoeren, bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Succes en sterkte als je vaste baan op de tocht staat.
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Van: Tony de Bree

KOOP: 'Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst': Ebook Bol, Luisterboek Bol (2.0), Ebook op MB, Luisterboek MB.nl (2.0)Boek MB.nl

error: Content is protected !!