Wat is ‘woekerfinanciering’?

View Post

Goede morgen,

veel ondernemers van groot tot klein in Nederland zijn in grote financiele problemen gekomen door de Corona-crisis waaronder veel MKB-bedrijven. 

Een van de grootste problemen daarbij is de financieringsstrategie, het  onderste element in het startup model canvas©, je scale-up model canvas© of het mkb-model canvas©. Wat dat is? Dat is de mix van interne en externe financieringsvormen om het verdienmodel en het business model van de onderneming te financieren. 

Deze crisis laat overduidelijk zien dat het model van starters, startups en MKB-bedrijven aan te zetten om extern te financieren/extern vermogen aan te trekken om dat ‘Groeien moet’, een van de hoofdoorzaken is van de huidige financiele problemen van veel ondernemers van groot tot klein, inclusief het MKB.

Vanaf dag 1 leren we ondernemers dat ‘extern financieren moet’.

Hoe dat komt? Omdat we vanaf dag 1 starters leren dat ‘extern financieren moet’ (bv ikgastarten.nl), dat ze naar de bank ‘moeten’, schulden ‘moeten maken’ en ‘investor-ready’ ‘moeten worden’ terwijl dat helemaal niet in hun belang is en er alternatieven genoeg zijn.

Ik zie het al als ik businessplannen van studenten Entrepreneurship moet beoordelen aan het eind van Entrepreneurship opleidingen. En hetzelfde geldt als ik als Dragon optreedt bij hogescholen, universiteiten en bij grote bedrijven.  

Als we een ding kunnen leren uit deze crisis is dat ondernemers ‘woekerfinancierings’ producten werden en nog steeds worden aangesmeerd om hun onderneming te fianncieren en dat die producten vaak niets anders zijn dan wat bekende ‘koopsompolissen’ voor consumenten waren, maar dan in de vorm van producten voor ondernemingsfinanciering voor zelfstandige ondernemers, starters, startups, scale-ups en andere MKB-bedrijven. 

Het wordt tijd dat de politiek zich daar eens mee bezig gaat houden aangezien de Nederlandse belastingbetaler daar nu in de steunpakketten voor opdraait. 

Als je wilt proberen om een faillissement te voorkomen als dat nog kan en snel een overlevingsplan wilt maken, dan doe je het anders. Dan ga je voor ‘ondernemingsfinanciering 2.0’.  Als je daar tips over wilt krijgen, lees dan deze blogs.

Tony de Bree

p.s. Als je een overzicht van een aantal financieringsvormen wilt zien voor starters en startups, lees dan hoofdstuk 7 van ‘Kan het vliegen?’.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.