‘Groeien moet’ mythe 1: ondernemers moeten extern financieren

Goede morgen,

gisteren begonnen met begeleiden van starters bij de Haagse Hogeschool bij de Minor Entrepreneurship. Is super.

We lopen alle onderdelen van een businessplan door. De omvang en inhoud van het businessplan varieert afhankelijk van het soort probleem dat je met de bedrijf wilt oplossen. maar over het algemeen hanteren we de criteria ‘kwaliteit is beter dan kwantiteit’ & ‘keep it simple’.

Mythe 1: starters ‘moeten extern financieren’.

Wat dan weer opvalt is dat studenten leren bij ‘financiering’ dat je ‘naar de bank moet’, dat je ‘extern moet financieren’ etc etc.

Dat ‘moet’ dus juist helemaal niet. Wat wel ‘moet’?

Er moet veel meer aandacht worden besteed aan revenue-based financing/customer-based financing bij finance opleidingen en trainingen. Dat is de beste basis voor financiering. Waarom?

Corona laat zien dat veel ondernemingen waaronder niet alleen corporates, maar ook veel zzp’ers en startups & scale-ups in de financiele problemen zijn gekomen door te veel externe financiering (aflossingskosten) en door te veel externe leningen en kredieten, door verkeerde afspraken met corpoate en private investeerders en door te veel innovatiesubsidies.

Wat doen succesvolle ondernemers waaronder startups & scale-ups anders?

Succesvolle starters, startups & scale-ups proberen zo veel mogelijk externe financiering te vermijden & dat is al zo sinds 1997 toen ik met het beoordelen van startups bij corporate venturing van ABN Amro begon en dat komt ook weer terug uit de verhalen van ondernemers in ‘Kan het vliegen? en van de 23 betekenisvolle ondernemers in ‘Groeien zonder te groeien’.

Oprichters van startups & externe financierders waaronder banken, en andere kredietverstrekkers hebben gewoon niet dezelfde belangen en zeker niet in een crisis als de Covid-19 crisis.

Skype me op tony.de.bree of whatsapp of bel me op 06-34387806.

Succes en houd je aan de 1,5 afstand, ok?
Tony de Bree

p.s.

Volg me op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening en maakte stap voor stap de transitie van manager naar succesvol ondernemer. Vanaf 2011 verdiende hij vanuit huis online geld met zijn ‘online plan b’ naast zijn vaste baan. In 2011 werd hij zelfstandig hybride ondernemer. Sinds het begin van de Covid-19 crisis helpt Tony corporates, startups, scaleups en ondernemingsraden 'on demand' om te overleven en te 'groeien zonder te groeien' in de betekeniseconomie.

You might like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.